1963 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. 1984 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde başladığı yükseköğrenimini 1988’de bitirdi. Aynı yıl Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi Genel Müdürlüğü’nde uzman olarak göreve başladı ve 5 Şubat 1990’a dek buradaki görevini sürdürdü. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda başladığı yüksek lisans öğrenimini 1992’de tamamladı. 1990 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. 2006’da Fars Dili ve Edebiyatı Profesörü unvanını aldı. İslam öncesi, İslam sonrası ve çağdaş İran edebiyatı, İran mitolojisi ve tarihi, Farsça dilbilgisi (gramer) konularında yayımlanmış ve yayıma hazırlanan çalışmaları bulunan Prof. Dr. Nimet Yıldırım halen Atatürk Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. Çalışmalarından bazıları şunlardır: Farsça Dilbilgisi; Farsçada Fiiller, Kipler ve Zamanlar; Fars Edebiyatında Kaynaklar; Farsça Cümle Bilgisi; Gazneliler Dönemi İran Edebiyatı; Fars Mitolojisi Sözlüğü, Ardavirafname.
Fars edebiyatı tarihsel geçmişi, etki alanı ve çeşitli açılardan değişik boyutlarıyla dünya edebiyatları, özellikle de doğu edebiyatları içerisinde önemli bir konuma, Türk edebiyatıyla klasik dönemlerden beri süre gelen sıkı ilişkileri ve divan edebiyatı üzerindeki etkisiyle de özgün bir yere sahiptir. Diğer dünya edebiyatları gibi Fars edebiyatı da gerçekte kültürel gelişmeler, düşünce ve bilgi aktarımı gibi etkenlerin yanı sıra çeşitli alanlarda değişik dönemlerde yaşanan karşılıklı etkileşimlerin ortaya çıkardığı insanlığın ortak kültür mirasının parçalarından biridir.
Bu çalışmada çok zengin bir edebi, kültürel ve bilimsel mirasa sahip Fars edebiyatı kaynaklarının tamamını ele aldığımız iddiasında asla değiliz. İlk planda öğrenciler, araştırmacılar ve ilgili çevreler için birinci dereceden kaynakların tanıtımını konu alan bu araştırma, bu alanda bir katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Garanti Kredi Kartları
İşbank Kredi Kartları
Halkbank Kredi Kartları
Denizbank Kredi Kartları
Türkiye Finans Kredi Kartları
Vakıfbank Kredi Kartı ile Ödeme
Yapıkredi Kredi Kartları
Finansbank Kredi Kartları