(1928-2023): Toplum ve kültür tarihi alanlarında çalışmalarıyla çığır açmış en önemli tarihçilerdendir. Çoğunlukla, Fransa tarihi ağırlıklı olmak üzere, erken modern dönem Avrupa tarihi üzerinde çalıştı. Geleneksel tarihçiliğin uzun süre ihmal ettiği köylüler, işçiler, kadınlar, yoksullar, köleler ve toplumun dışına itilmiş diğer grupların gündelik yaşamını, düşünme biçimlerini, dini algılayış ve yaşayış şekillerini, iktidarla ilişkilerini, resmi arşivlerden mektuplara, el yazmalarından edebiyata uzanan bir kaynak çeşitliliğine dayanarak araştırdı. Geliştirdiği tarih okuma yöntemleri ve yaklaşımlar, dünya genelinde çok sayıda tarihçiyi etkiledi. “Protestantism and the Printing Workers of Lyon: A Study in Religion and Social Class” [Protestanlık ve Lyon’daki Matbaa İşçileri: Din ve Toplumsal Sınıf Üzerine Bir Çalışma] başlıklı doktorasını 1959’da Michigan Üniversitesi’nde tamamladı. Brown, York, Toronto üniversitelerinde ders verdi. 1971’de California Berkeley Üniversitesi’nde tarih profesörü olarak göreve başladı. 1978’de Princeton Üniversitesi’ne geçti ve 1996’da emekli olana kadar burada çalıştı. Ardından Toronto Üniversitesi’ne dönerek burada görev yaptı. Çok sayıda kitap ve sekseni aşkın makale yazmıştır. Kitapları arasında en çok bilinen ve okunan üçü mikrotarih çalışmasıdır: The Return of Martin Guerre (1984), Women on the Margins: Three 17th Century Lives (1990) ve Trickster Travels: In Search of Leo Africanus (2006). (Bu çalışması, Afrikalı Leo adıyla ve Ayşen Anadol çevirisiyle 2013’te İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Amin Maalouf’un aynı adlı romanı da Davis’in kitabına konu olan tarihi karakteri anlatır.) Martin Guerre’in Dönüşü, Davis’in dünyaca tanınmasını sağlayan, yirmi iki dile çevrilen ve en çok okunan kitabıdır. Ayrıca Davis, 1982 tarihli Le Retour de Martin Guerre isimli filmin de tarih danışmanlığını yapmış, senaryosunda görev almıştır. Natalie Zemon Davis, bu eserinin ilk Türkçe çevirisinin yayımlanmasından birkaç gün önce, 21 Ekim 2023’te kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
1540’larda Fransa’nın güneyindeki Languedoc’da yaşayan, Bask kökenli zengin bir köylü olan Martin Guerre, kimseye hiçbir şey söylemeden, karısı Bertrande’ı, çocuğu Sanxi’yi ve malını mülkünü terk edip gider ve izini kaybettirir. Yıllar sonra aniden çıkagelir. Tüm ailesi ve köylüler tarafından sevinçle karşılanır. Evliliği, kaldığı yerden devam eder ve bir çocuğu daha olur. Mülklerini, amcasıyla birlikte yönetir, yaşamın keyfini sürer. Fakat günün birinde karısı ve amcası, onun kimlik hırsızı bir sahtekâr olduğunu ve kandırıldıklarını ileri sürerek aleyhinde bir suç davası açar. Dava, 1560 yılında Toulouse Parlamentosu huzuruna getirilir. Adam, mahkemeyi Martin Guerre olduğuna neredeyse ikna etmiştir ki, son dakikada gerçek Martin Guerre, Parlamento’nun kapısında beliriverir.
Bu, o kadar olağandışı bir olay ve davadır ki, haberler, suçun gerçekleştiği Artigat isimli küçük Pirene köyünden tüm ülkeye ve Avrupa’ya yayılır. Davanın sonuçlanmasının hemen ardından yargıçlardan biri olan Coras dava hakkında “Unutulmaz Tutuklama” isimli bir kitap yazar. Yıllar içinde pek çok hukukçu, edebiyatçı ve düşünür, bu dava hakkında yazmaya devam eder. Hatta Montaigne bile bir makalesini bu harikulade davaya ayırır. Artigat’ta bugün bile hâlâ hatırlanan bu olay, tiyatro oyunlarına, romanlara, operalara ilham verir. Nihayet Martin Guerre davası bir film olur. Senaristliğini Jean-Claude Carriere’nin, yönetmenliğini Daniel Vigne’in yaptığı, bu kitabın yazarı Natalie Zemon Davis’in de katkı sunduğu ve başrolünde Gérard Depardieu’nun olduğu Le Retour de Martin Guerre 1982’de gösterime girer.
Garanti Kredi Kartları
İşbank Kredi Kartları
Halkbank Kredi Kartları
Denizbank Kredi Kartları
Türkiye Finans Kredi Kartları
Vakıfbank Kredi Kartı ile Ödeme
Yapıkredi Kredi Kartları
Finansbank Kredi Kartları