1899 yılında Swansea, İngiltere’de doğan Frances Amelia Yates, ortaçağ araştırmaları alanında XX. yüzyılın yetiştirdiği en önemli isimler arasındadır. 1941 yılından 1981 yılındaki ölümüne dek Londra Üniversitesi’ne bağlı Warburg Enstitüsü’nde Rönesans tarihi dersleri vermiştir. John Florio: The Life of an Italian in Shakespeare’s England (1934) ses getiren ilk çalışmasıdır. A Study of Love’s Labour’s Lost (1936) adlı ikinci çalışmasında Shakespeare’in dille ilgili fikirlerini incelemiştir. 1937 yılında girdiği Warburg Enstitüsü adeta ikinci adresi oldu. Frits Saxl, Edgar Wind, Gertrude Bing ve Rudolf Wittkower gibi alanının uzmanı isimlerden aldığı derslerle ansiklopedik tarih bilgisini değerlendirirken nasıl bir yaklaşım geliştirmesi gerektiğini anladı. Bu yeni yaklaşımla birlikte Elizabeth dönemiyle ilgili birkaç çalışmaya imza attı. İngiliz hükümdarın arkasındaki tarikatın beslendiği dini temellere dair çığır açıcı bir makale olan Queen Elizabeth as Astraea (1945) bunlardan biridir. 1947 yılında yayımladığı The French Academies of the Sixteenth Century adlı çalışması dikkat çekici, özgün ve akademik çalışmaların bir zamanlar dini ve medeni ahengi nasıl geliştirmeye yöneltildiği üzerine geniş kapsamlı bir araştırmaydı. 1964 yılında en tanınmış eserlerinden Giordano Bruno and the Hermetic Tradition, 1966 yılında da yine onun kadar tanınmış bir çalışması, The Art of Memory yayımladı. Her iki çalışmada da Rönesans Neoplatonizm anlayışında Hermetik düşüncenin önemine vurgu yapan Yates, özellikle Giulio Camillo Delminio’yu ezberleme tekniklerinin Rönesansta geçirdiği dönüşümle ilişkilendiriyordu. Rönesans dönemi okült inançlarıyla ilgili kaleme aldığı eserler tarihsel perspektifi dikkate alarak ve söz konusu felsefeye bağlı ve inançlı kişilerin bakış açısıyla değil, Rönesans düşüncesinin objektif ve akademik açıdan değerlendirildiği, başta bilim tarihi araştırmacıları olmak üzere tüm meraklıların hizmetine sunulduğu çalışmalardı. Dikkate değer diğer çalışmaları arasında şunlar sayılabilir: The Rosicrucian Enlightenment (1972) The Occult Philosophy in the Elizabethan Age (1979), The Occult Philosophy in Elizabethan England (1979) Shakespeare’s Last Plays: A New Approach (1975) 1981 yılında yaşamını yitiren Yates’in İngiliz Kraliyet Nişanı (Offi cer of the Order of the British Empire) ve “Dame” (Dame Commander of the Order of the British Empire) ünvanı bulunmaktadır.
“Elizabeth dünyası yalnızca zorlu denizcilerin, açıkgözlü siyasetçilerin, ağırbaşlı din adamlarının beşiği değildi. Ruhların, iyinin ve kötünün, perilerin, cinlerin, cadıların, hayaletlerin ve büyücülerin dünyasıydı. Elizabeth dönemi hakkında, devrin şiirine yansıyan bu gerçek, detaylandırılmaya gereksinim duymayacak kadar iyi bilinmektedir. Çağın arzu ve özlemlerini barındıran epik şiir bir “periler” kraliçesi çevresinde gelişir; şiirdeki en önemli figürlerden biri bir büyücüdür. Dönemin en büyük şairlerinin tiyatroda sahnelenen en büyük oyunları da okült atmosferine bürünmüştür. Macbeth cadılarla karşılaşır; Hamlet’e hayalet musallat olur. Bu okült uğraşı salt popüler geleneklerden ya da etkilerden mi türemişti? Yoksa çağın felsefesiyle kökleşmiş bir bağlantısı mı vardı?”
Özellikle Avrupa Ortaçağı, Ezoterizm ve Okült bilimleriyle ilgili akademik çalışmalarıyla tanınan Frances Yates, Elizabeth Dönemi Okült Felsefe ile Tudor Sülalesi’nden Avrupa’daki mason yapılanmalara, Büyücü Merlin’den İspanya'dan kovulup Osmanlılara sığınan Yahudilere, Hapsburg Hanedanı’ndan Mesih olduğunu ilan eden Sabetay Sevi’ye, Kral Arthur ve şövalyelerinden Spinoza'nın hocası Menasseh’e uzanan çeşitlilikte tarihi bir manzara sunar. Yates, bu karmaşık tabloyu çözümlerken, Shakespeare, Spenser, Milton, Giorgi gibi dönemin usta şair ve filozoflarını meselenin içine katar ve onların eserlerine sirayet eden Kabala etkisini inceler.
Garanti Kredi Kartları
İşbank Kredi Kartları
Halkbank Kredi Kartları
Denizbank Kredi Kartları
Türkiye Finans Kredi Kartları
Vakıfbank Kredi Kartı ile Ödeme
Yapıkredi Kredi Kartları
Finansbank Kredi Kartları