1862-1922 yılları arasında yaşamış, Avusturyalı hukuk kuramcısıdır. Kıta Avrupası için hukuk sosyolojisi disiplininin birkaç kurucusundan biri olarak tanınmaktadır. Bugün Ukrayna sınırları içerisinde kalsa da o dönem önceleri Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, daha sonra Romanya hakimiyetindeki Bukovina bölgesinin başkenti olan Chernivtski’de doğmuş, Viyana’da hukuk öğrenimi görmüştür. Ardından doğup büyüdüğü bölgeye dönerek çalışmalarını orada sürdürmüş, bir süre bölgedeki üniversitenin rektörlüğünü yapmıştır. Bölgenin Çarlık Rusyası tarafından işgalinin ardından İsviçre’ye taşınmıştır. Bukovina’nın Romanya’ya verilmesinin ardından memleketine geri dönmek istese de 1922 yılında Viyana’da hayatını kaybetmiştir. Ehrlich’in Bukovina’daki hukuki tecrübesi yerel âdetler ile resmi Avusturya hukuku arasındaki derin farklılığı görmesini sağlamış, bu da Hans Kelsen’in normlar hiyerarşisi olarak bilinen teorisini sorgulamasına sebep olmuştur. Böylece salt resmi, formel, devlet hukukuna dayalı bir teori yerine “yaşayan hukuk” teorisine olan ihtiyacı görmüş ve çalışmalarını bu yönde sürdürerek hukuk sosyolojisinin ortaya çıkmasına öncülük etmiştir.
“Araştırmacının dikkatini devletle, mahkemelerle, kanunlarla ve muhakeme usulüyle sınırlayan bu hukuk düşüncesi hukuk bilimini bugüne kadar en beter şekilde maruz kaldığı fakirliğe mahkûm etmiştir. Bir sonraki adım bu zincirlerden kurtulmayı ve hukuk normunun yalnızca devletle olan bağlantısı içerisinde değil aynı zamanda sosyal ilişkisi içerisinde incelenmesini gerektirmektedir.”
“Aileyi tasvir etmeden aile hukukunu öğretmek; hayatta eşya üzerinde ne tür hakların görüldüğünü belirtmeden eşya hukukunu açıklamak; kurulmakta olan sözleşmelerin içeriğini açıklamadan sözleşme hukukunu açıklamak imkânsızdır.”
“Bir dönemin ya da bir halkın hukukunu kanunun bölümlerine hapsetmeye çalışmak bir akarsuyu bir gölette hapsetmek kadar akıl dışıdır. Gölete konulan su artık canlı bir akarsu değil, durgun bir havuzdur ve havuzun içine az su konulabilir.”
“Yaşayan hukuk, hukuki önermeler içerisinde vazedilmiş olmasa da hayata hükmeden hukuktur. Bu hukuk hakkındaki bilgimizin kaynağı, birinci olarak, modern hukuki belgelerdir; ikinci olarak, hayatın, ticaretin, âdet ve teamüllerin ve yalnızca hukukun tanıdığı değil, aynı zamanda görmezden geldiği ve göz yumduğu hatta onaylamadığı bütün birliklerin doğrudan gözlemlenmesidir.”
“Hukuk sosyolojisi yaşayan hukukun ortaya çıkarılmasıyla başlamalıdır. Dikkatini öncelikli olarak soyut olana değil, somut olana yönlendirecektir.”
***
Avusturyalı hukukçu Eugen Ehrlich (1862-1922), Kıta Avrupası için hukuk sosyolojisi disiplininin birkaç kurucusundandır. Normlar hiyerarşisine bağlı bir hukuk tarifinin gerçeklikle örtüşmediğini fark eden Ehrlich, hukuk kurallarını muhataplarına ve kaynaklarına göre sınıflandıran bir yaklaşım ortaya koyarak, bize “yaşayan hukuk” diye bilinen kavramı hediye eder.
Garanti Kredi Kartları
İşbank Kredi Kartları
Halkbank Kredi Kartları
Denizbank Kredi Kartları
Türkiye Finans Kredi Kartları
Vakıfbank Kredi Kartı ile Ödeme
Yapıkredi Kredi Kartları
Finansbank Kredi Kartları