(1963 - ), Fransa’nın Lyon kentindeki École normale supérieure’de sosyoloji profesörü olarak çalışmaktadır ve Institut Universitaire de France isimli kuruluşun kıdemli üyesidir. Lahire aynı zamanda müdür yardımcılığını yaptığı Université de Lyon 2 bünyesindeki Centre Max Weber isimli araştırma merkezindeki “Dispositions, pouvoir, cultures, socialisation” [Yatkınlıklar, iktidarlar,
kültürler, toplumsallaşmalar] ekibinin liderliğini üstlenmektedir. 1990 yılında savunduğu sosyoloji doktora tezinde, ilköğretim seviyesinde başarısızlık üzerinde çalışmıştır. Araştırma alanları ilkokuldaki başarısızlığın üretimi, yüksek öğrenim alanındaki farklı eğitim alma biçimleri, “okuma yazma bilmeme” adı verilen toplumsal sorunun tarihi, Fransızların kültürel pratikleri, yazarların yaşam ve yaratım koşulları, Franz Kafka’nın eserleri, Batı’daki sanat ve tahakküm arasındaki ilişkilerin tarihi ve rüyalar gibi konuları kapsar. Lahire’in çalışmaları onu hem yatkınlıksalcı hem bağlamsalcı bir eylem kuramını geliştirmeye götürmüştür. Bu düşüncesi, Pierre Bourdieu’nün tesis ettiği alanlar kuramı ile habitus kuramına nüanslar kazandırarak onları belirginleştirmeye katkıda bulunmuştur. Lahire aynı zamanda sosyal bilimler ile onların toplumsal işlevleri hakkında da epistemolojik bir çalışma yürütmüştür. 2002 yılından bu yana Fransa’nın köklü yayınevlerinden olan Éditions La Découverte’de “Laboratoire des sciences sociales” [Sosyal bilimler laboratuvarı] isimli bir koleksiyonun başında bulunan Lahire’in yaklaşık yirmi tane yayımlanmış eseri bulunur. L'Homme pluriel (Nathan, 1998), Franz Kafka. Éléments pour une théorie de la création littéraire (La Découverte, 2010), Dans les plis singuliers du social (La Découverte, 2013), Ceci n'est pas qu'un tableau (La Découverte, 2015) ve Enfances de classe (Le Seuil, 2019) bunlardan bazılarıdır.
1997 senesinde Berkeley Üniversitesinde misafir olduğum bir dönemde rüya sosyolojisinin ilk ürünlerini okumalarım sırasında tesadüfen ve ilgiyle keşfettim; hayal ettiğim ve burada ilk bilimsel ifadesini okuyacağınız araştırma programının şekillenmeye başlaması, başka araştırmaların yanında yirmi yıllık okuma ve çalışma gerektirdi. Çok farklı bilim dallarından (psikanaliz, psikoloji, nörolojik bilimler, dilbilim, sosyoloji, antropoloji, tarih, vs.) gelen, rüya üzerine gerçekleştirilmiş geçmiş ve güncel çalışmalar hakkında elde ettiğim bu bilgiler yeni ve bütünleştirici bir kuram geliştirmeme olanak verdi. Bu kuram, Freud’un kendi zamanında önerdiği sentetik yorumlama modelinin kazanımlarından yola çıkarak, 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın kesiştiği dönemde Rüyaların Yorumu kitabının temsil ettiği olağanüstü bilme gayretinden bu yana gerçekleştirilmiş çok sayıda bilimsel ilerlemeden faydalanarak bu modelin zayıflıklarını, eksikliklerini ve hatalarını düzeltmeye gayret etmekte.
Garanti Kredi Kartları
İşbank Kredi Kartları
Halkbank Kredi Kartları
Denizbank Kredi Kartları
Türkiye Finans Kredi Kartları
Vakıfbank Kredi Kartı ile Ödeme
Yapıkredi Kredi Kartları
Finansbank Kredi Kartları